04.35


*DIRIKU BUNGA YANG BAGAIMANA?•(◦''◦)•Kemaren aku melht sekuntum bunga. Kelopaknya indah warna warni kucoba mendekatinya tapi niatku terhalang tatkala melihat duri-duri tajam di batangnya pasti duri-duri itu akan melukai jemariku.

Aku cuba mencium baunya tetapi sangat susah, lantaran sukar memegangnya aku mengeluh sendiri mencari bunga cantik yang bisa kusentuh,lalu ku melihat sekuntum bunga tidak jauh dariku.

Aku menghampiri bunga itu nampak cantik dari jauh kulihat batangnya, tiada berduri lalu kusentuh dan kucuba menciumnya tapi tak lama kemudian aku lepaskannya. Baunya tak harum,lalu aku terdengar suara manusia lain dibelakangku; sepasang adam dan hawa sedang bermanjaan lagak mereka sungguh menjengkelkan. Aku mengumpat di dalam hati, rasa sgt marah bila hukum Islam di langgarnya.

Tak lama kemudian si adam memarahi si hawa. Aku hanya melihat dari jauh seperti menonton drama di televisi lalu si adam meninggalkan si hawa seorang diri membiarkan gadis manis itu menangis, sementara itu pula aku terpandang seorang hawa berpakaian serba sopan sederhana gayanya dia berjalan tidak jauh dariku.

Pakaiannya rapi dan bertudung labuh tidak meransang nafsu. Alangkah senang hatiku melihatnya dia menundukkan pandangan. Adam di sisi langsung tidak menegur bukan krna benci tetapi tanda hormat.

Aku tersenyum sendiri tiba2 aku teringatkan dua kuntum bunga yg baru kulihat.

Aku mula bermonolog.. bunga yg berduri itu pasti susah didekati sang kumbang. Bunga yg busuk itu pasti sudah dihisap madunya oleh sang kumbang lalu kumbang itu meninggalkannya setelah puas madunya dihisap.

Aku melihat kembali ke arah dua hawa tadi lalu ku ambil hikmah,merenungi

Siapakah aku?

Aku tergolong dlm kelompok bunga yg mana?

Tiba2 aku menangis merenung sifat sendiri...

Ya Allah! jadikan aku BUNGA idaman para mujahid...Bunga idaman AGAMA! Aku mau kelopakku indah tanpa sedikitpun kotoran..Jadikan aku wanita sholehah, wanita mukminah!

SMoga diriku seperti Khadijah, Masyitah, Aisyah, Muthiah dan Aisyah..

Aamiin... (http://www.facebook.com/pages/Sebutir-MutiaraSeindah-Wanita)

You Might Also Like

0 komentar

silahkan jika ada saran dan masukan yang membangun...

attention

attention

lets Follow by Email

Translate